De Water en Klimaatadaptatie Aanpak (WKA) is de basis voor ons waterbeheer. Het oppervlaktewater binnen het stedelijk gebied is primair bedoeld voor de berging en de afvoer van overtollig regenwater. Maar waterpartijen geven ook een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Met het waterschap hebben wij een samenwerkingsovereenkomst voor het beheer en onderhoud van oppervlaktewater in bebouwd gebied (BOB). Deze overeenkomst actualiseerden we in 2024 en heeft een looptijd van 10 jaar.
Wat willen we bereiken?
Wij willen dat de kwaliteit van ons water goed is en we willen wateroverlast voorkomen om aan onze zorgplicht te voldoen. Een goede waterkwaliteit is namelijk van belang in het beschermen van de volksgezondheid, het milieu en de natuur. Het voorkomen van wateroverlast is één van de taken binnen onze zorgplicht voor een veilige leefomgeving.
Wat hebben we gedaan?
We gaven invulling aan de WKA door het voorbereiden en uitvoeren van regulier en groot onderhoud.
Daarnaast werkten we samen met Rijkswaterstaat in het uitwerken en voorbereiden van te nemen maatregelen tegen de grondwateroverlast in Sluiskil.
Voor de wijk Noordpolder in Terneuzen werkten we aan het integrale wijkgerichte plan om deze wijk klimaatrobuust in te richten. Dit moet onder meer problemen als bij de wolkbreuk in september 2022 voorkomen.
Meldingen van overlast registreerden we bij het grondwaterloket. Ook adviseerden we inwoners over hoe zij kunnen bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast
Het regulier onderhoud bestaat uit het doorstroombaar houden van onze waterlopen door middel van het maaien van riet. Onder groot onderhoud verstaan we het baggeren, reconstrueren of optimaliseren van onze waterwegen.
Geplande werkzaamheden voor groot onderhoud combineerden we zoveel mogelijk met herinrichtingen van de openbare ruimte aan de hand van klimaatlabel B. Hierbij vormden we verharding om naar groen, voegden we wadi’s toe (Water Afvoer Drainage en Infiltratie) en namen we andere maatregelen om water in de grond te laten zakken. Op die manier werkten we aan het voorkomen van wateroverlast en hittestress in de toekomst.
Kerncijfers water | |
---|---|
Lengte sloten/oppervlaktewateren | 70 km |
Wat heeft het gekost?
Het budget voor het uitvoeren van de WKA is bestemd voor zowel ons rioolbeheer als ons waterbeheer. Daarom verwijzen wij u voor de verantwoording van de gemaakte kosten voor ons waterbeheer naar ‘Wat heeft het gekost?’ onder de kop Riolering.