Home

Algemeen

Ook in 2024 bouwde de gemeente Terneuzen verder aan een duurzame toekomst. Een toekomst waarin het goed leven is in onze gemeente. Een toekomst waarin we inzetten op brede welvaart. Daarbij gaat het dus niet alleen om welvaart in geld, maar juist ook om thema’s als leefbaarheid, gezondheid, onderwijs, leefomgeving, sociale contacten en persoonlijke ontplooiing. Kortom, alles wat we van waarde vinden. Om dit te bereiken werkten we onder andere verder aan Campus Terneuzen en het plan voor de Binnenstad van Terneuzen, ook zetten we in op de transities op het gebied van energie en duurzaamheid.

Eén van de hoogtepunten van 2024 was de opening van de Nieuwe Sluis. Het project werd na zeven jaar afgerond met de opening door de koningen van België en Nederland. Terneuzen vierde het feest mee, met tal van festiviteiten in de binnenstad. Een andere belangrijke mijlpaal was het gedeeltelijk tolvrij maken van de Westerscheldetunnel na een jarenlange inzet op de lobby.

In deze bestuurlijke samenvatting staan de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten van het afgelopen jaar.

Actuele opgaven

In het afgelopen jaar gebeurde er veel in de wereld; de oorlog in Oekraïne is nog gaande en de onrust in het Midden-Oosten duurde voort. Ook startte een nieuw kabinet en waren er einde van het jaar verkiezingen in de Verenigde Staten. De uitkomst van deze verkiezingen heeft invloed op ons allemaal.

We namen onze verantwoordelijkheid bij het opvangen van ontheemden uit Oekraïne, ook zetten we stappen in het realiseren van een Regionale Opvang locatie voor asielzoekers in Terneuzen. Totdat deze gerealiseerd is, blijft de Noodopvang in de oude bibliotheek geopend. Ook kwam onze gemeente in beeld als een van de zoeklocaties in Nederland voor de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales.

Samenwerking

Om onze ambities te realiseren moeten we samenwerken met andere overheden, kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. We doen dit bijvoorbeeld in de regiovisie Zeeuws-Vlaanderen. Het rapport ‘Elke Regio Telt’ gaf hieraan een impuls en versterkte de samenwerking tussen het rijk en onze regio. Dit resulteerde aan het einde van 2024 in de start van het Nationaal Programma Vitale Regio’s waarbij we als een van de elf regio’s een langjarige samenwerking aangaan met het Rijk. Diverse ministeries brachten een bezoek aan onze gemeente en we investeerden daarmee in het bouwen van het netwerk.

We zetten onze samenwerking binnen het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO) voort, we investeerden in extra gezamenlijke lobbykracht en dienden gezamenlijk een aanvraag voor een nieuwe Regio Deal in. We startten een gezamenlijk proces om tot een toekomstvisie 2050 te komen voor Zeeland. We ontwikkelden een aanpak om meer te bereiken via Europese projecten en fondsen. We zetten de grensoverstijgende samenwerking in het North Sea Port District voort en gaven uitvoering aan de Regio Deal North Sea Port District, die is gericht op het vergroten van de leefkwaliteit en het verbeteren van het vestigingsklimaat voor inwoners en bedrijven.

Het werken aan complexe vraagstukken vraagt ook het nodige van de organisatie. Daarbij hebben we te maken met een krappe arbeidsmarkt. We blijven investeren in huidige en nieuwe medewerkers om een aantrekkelijke werkgever te zijn en te blijven, zodat we voldoende capaciteit hebben om de maatschappelijke vraagstukken op te pakken.

Onderwijshuisvesting

Campus Terneuzen krijgt steeds meer vorm. In 2024 investeerden we in de samenwerking met onderwijspartijen. Aan het einde van het jaar bevestigden we onze samenwerking met de ondertekening van een intentieverklaring. Hiermee committeerden de onderwijspartijen zich aan een duurzame samenwerking gericht op ontwikkeling en realisatie van Campus Terneuzen. Ook in het primair onderwijs bereikten we mooie mijlpalen, zo werd het Integraal Kind Centrum de Steiger in Terneuzen geopend.

Maatschappelijke ontwikkeling

Binnen het sociaal domein werkten we zowel integraal als binnen de individuele wetten aan doorontwikkeling. Zo zetten we integraal de aanpak van de doorbraakmethode door. Hierin zijn we een voorbeeld voor andere Zeeuwse gemeenten. Binnen de verschillende wetten voerden we verschillende onderdelen van het rapport ‘Participatiewet in Balans’ in. Daarnaast troffen we voorbereidingen voor de vernieuwing van de Wmo-overeenkomsten en zetten we in op de maatregelen uit de Hervormingsagenda. We vergrootten bijvoorbeeld de capaciteit van de praktijkondersteuner jeugd bij de huisartsen. We investeerden in een gezonde leefstijl door het beschikbaar maken van meer speel- en sportfaciliteiten zoals de skatebaan, de speeltuin in de Beethovenhof, de klimrots en sporttoestellen. Ook startte de buurthuiscoördinator en realiseerden we jongerenontmoetingsplekken (JOP’s).

Binnenstad en Cultuur

We zetten de uitvoering van het Totaalplan Binnenstad voort, waarbij we een start maakten met de herinrichting van de Oostelijke Kanaalarm. Ook investeerden we in cultuur. Vanuit de Regio Deal North Sea Port District konden we Broedplaats Nesse starten. De inwoners van onze gemeenten wisten het culturele aanbod goed te vinden, zo zagen we de bezoekers van Porgy & Bess en de PIT verdubbelen.

Wonen

De starterslening was ook dit jaar weer een succes, we stelden extra budget beschikbaar. We startten met het uitvoeren van de Woondeal, waarin we tot 2030 minimaal 1820 nieuwe woningen gaan bouwen, waarvan minimaal een derde betaalbaar moet zijn. In 2024 realiseerden we 303 nieuwe woningen.

Economie en verduurzaming

Om de energietransitie te laten slagen zijn grote projecten nodig. We bereiden ons hierop voor, bijvoorbeeld voor de aanleg van de 380kv verbinding. In 2024 bleek onze gemeente ook zoeklocatie voor de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales. We stimuleerden de verduurzaming van de woningvoorraad middels persoonlijk advies en subsidies. We maakten de eerste schetsen voor de omgevingsvisie. We werden Zeeuws kampioen tegelwippen, want we haalden bijna 45.000 tegels weg. Ook vergroenden we parkeerterreinen met doorgroeistenen.

Mobiliteit

We rondden de aanleg van de Laan van Othene af, waardoor de ontsluiting vanuit Othene is verbeterd. We verlaagden de maximumsnelheid in diverse kernen en troffen voorbereidingen om mobiliteitshubs te realiseren. Hoogtepunt was het tolvrij worden van de Westerscheldetunnel voor personenvervoer na jarenlange lobby.

Deze pagina is gebouwd op 05/22/2025 11:56:28 met de export van 05/15/2025 15:56:40